Наявність страховки на авто є гарантією того, що грошові втрати у разі ДТП будуть відшкодовані. Крім того, їздити без страховки можуть лише представники кількох пільгових категорій. Законодавством України відводиться 3 дні на те, щоб з моменту покупки власник автомобіля оформив поліс ОСЦПВ, а ще правильнішим рішенням буде зробити це одразу. Можливість перевірити страховку за номером авто дозволяє уникнути неприємних та економічно невигідних ситуацій. Пропонуємо розібратися у нюансах. До речі, для тих хто не розібрався у всій цій складній темі, ми завели окрему рубрику “FinanceHOW” у якій розкладаємо все по поличках, один із перших матеріалів у рубриці якраз на тему страхування, а саме "ОСАГО українською"

Як перевірити наявність ОСЦПВ за номером авто: простий алгоритм та нюанси законодавства

Перевірка авто на страховку: навіщо це потрібно

Можливість перевірити страховку за номером авто дозволяє "розрулити" безліч ситуацій. Наприклад:

  • Водій купив автомобіль не в салоні, а "за оголошенням" - на автобазарі або тематичних онлайн-платформах. Перед тим, як оформити угоду, покупцю варто переконатися, що продавець був оформлений страховий поліс.
  • У разі аварії. Навіть якщо другий учасник ДТП стверджує, що має страховку, факт її наявності варто перевірити в базі.
  • Термін дії поліса обмежено одним роком. Автолюбителі, які не мають звички забивати в електронні планувальники важливі дати та не читають нагадування у месенджерах, можуть забути про необхідність оформлення чергового полісу. Можливість перевірити страховку за номером авто дає змогу не пропустити важливу дату.

Як перевірити страховку в режимі онлайн: інструкція

Як дізнатися, чи є страховка на авто? Для цього слід використати інформацію, зібрану на сайті МТСБУ. Пам'ятайте, що паперовий поліс можна підробити, навіть наявність водяних знаків не доводить справжність документа. Тому перевірку страховки авто слід здійснювати у мережі інтернет.

Алгоритм перевірки страховки за номером авто з авторизацією:

  • Забийте в пошук запит «МТСБУ» та зайдіть на сайт.
  • Знайдіть розділ "Для споживачів".
  • У меню цього розділу шукайте категорію "Перевірка дійсності поліса".
  • У цій категорії відкрийте розділ «Перевірка автоцивілки» та підтвердіть свій намір натисканням на кнопку «Переглянути».
  • У формі, що відкрилася, введіть держ. номер або номер/серію бланка полісу, який потребує перевірки. Натисніть на кнопку «Знайти».

Без авторизації:

  • Знаходимо у пошуку офіційний сайт policy-web.mtsbu.ua.
  • Вибираємо розділ «Шукати за номером полісу ОСЦПВ». Вводимо номер транспортного засобу без пробілів, тире та інших спеціальних знаків, використовуючи латиницю або кирилицю.
  • Альтернативний варіант - вибираємо розділ «Шукати за державним номером ТЗ». В цьому випадку вводимо номер полісу: 2 літери та 7 цифр без пробілів для паперового документа та 9 цифр – для електронного.
  • Натисніть на кнопку «Знайти»..

Можливий варіант, що система повідомить про відсутність поліса, що діє. І тут потрібно перевірити правильність і актуальність зазначених даних. Також є ймовірність того, що страхова компанія внесла інформацію про поліс до бази, але дані ще не відобразились (їх можна буде побачити на сайті через 7 днів після оформлення страховки). Насамкінець, не варто забувати про людський фактор: страховик міг банально помилитися при внесенні даних.

У деяких випадках база видає 2-3 варіанти відповіді. Це може статися, якщо під одним номером зареєстровано 2–3 легкові або вантажні машини одного власника.

Як перевірити наявність полісу за вин-кодом (серійним номером)

Ще один варіант перевірки страховки авто – використання VIN-коду – унікального шифру з 17 цифр. У код зашифрована марка машини, її технічні параметри та дата виробництва. Табличку з вин-кодом шукайте під капотом та в салоні авто.

Можливість перевірити інформацію надається також на сайті e-driver.hsc.gov.ua. За послугу доведеться заплатити, проте цей варіант дозволяє швидко отримати потрібні відомості, у тому числі уточнити термін дії страховки на авто.

Чому оформлення страховки - необхідний захід

Страховий поліс є обов'язковим документом для кожного водія. Його відсутність – привід для штрафу. Крім того, страховка мінімізує матеріальні збитки у випадках, прописаних у документі:

  • Якщо ви виявитеся винуватцем аварії, страхова компанія відшкодує збитки постраждалим. У січні 2022 року максимальні виплати сягають 130 тис. грн за шкоду майну (по одній ДТП — не більше 650 тис. грн) та 260 тис. грн — за шкоду життю та здоров'ю.
  • Якщо ж у ДТП винні не ви, поліс компенсує матеріальні збитки від дій водія, який не оформив автоцивілку.
  • Враховуйте, що ОСЦПВ не компенсує витрати на ремонт авто винуватця аварії. Розраховувати на це може лише сторона, що потерпіла.

Для того, щоб мінімізувати збитки внаслідок злому, розкрадання транспортного засобу або форс-мажорних обставин (атмосферні опади, падіння дерева на лобове скло, поломка через тріщину в асфальті тощо), слід придбати поліс КАСКО. Враховуйте, що оформлення такої страховки має бути добровільним: страхова компанія не може нав'язувати вам такі послуги.

Важливо! Займатися страхуванням легкових та інших автомобілів можуть лише члени МТСБУ. Тому перед тим, як оформляти поліс ОСЦПВ, перевірте, чи є обрана вами компанія в «Списку СК — членів МТСБУ», розміщеному на сайті бюро.

Важливі нюанси

Відомі компанії, особливо, з іноземним капіталом та управлінням, є надійнішими страховиками. Для таких СК дуже важливою є репутація, тому всі страхові випадки розглядаються з позиції максимального захисту клієнта. Але, на жаль, під час оформлення полісів можна зв'язатися із шахраями. Пропонуємо чек-лист, за яким варто перевірити страховика:

  • Якщо ви оформляєте поліс через посередника, у нього має бути довіреність на цей вид діяльності.
  • Вартість страхового полісу має істотно відрізнятися від аналогічних пропозицій над ринком. Якщо ціна значно нижча, то пропозиція може бути з каверзою. Адже на шкоду собі жодна компанія не працюватиме.
  • Паперовий договір ОСЦПВ перевищує стандартний лист А4 на 0,5–1 см. Документ має бути захищений від підробок: на всю його поверхню наносяться водяні знаки. Зверніть увагу на наявність кольорових ворсинок у площині листа та опуклих цифр номера бланку. Ще один критерій перевірки – зелено-блакитна сітка на лицьовій стороні документа та вертикальна металізована смужка – на зворотній.
  • На договорі, на квитанції, у заяві та на печатці страховика має бути зазначене одне прізвище.
оформити ОСАГО

Плюси оформлення електронного полісу

Документообіг у нашій країні дедалі активніше переходить у віртуальну площину, тому оформити поліс ОСЦПВ можна в режимі онлайн. Плюси такого рішення:

  • Електронний поліс не можна втратити чи порушити його цілісність.
  • Можна скоротити час оформлення страховки.
  • Документ можна переслати покупцеві, експерту, юристу або іншому одержувачу абсолютно безкоштовно у месенджер або на пошту.
  • Миттєва перевірка електронного документа у базі МТСБУ.
  • Поліс знаходиться у смартфоні у вигляді PDF або у додатку «Дія», що значно спрощує його використання.

Страховий поліс ОСЦПВ — один із найдієвіших способів захисту учасників дорожньо-транспортного руху. Вибирайте надійну страхову компанію та враховуйте нюанси українського законодавства: у цьому випадку вам вдасться уникнути штрафів та уберегти себе від непередбачених витрат у разі ДТП.