6 лютого 2020 року у рамках проекту "Цифрова держава" в Україні запустили портал онлайн-послуг "Дія". Практично за два роки мобільний додаток завантажили понад 12 мільйонів користувачів. Проте не всі українці розібралися з нововведенням, і у багатьох, як і раніше, залишаються питання. Чи обмежуються функції програми лише генерацією COVID-сертифікатів, цифрових паспортів та прав на керування автомобілем? Звичайно, ні. Перелік послуг та документів "Дії" набагато ширший. Подробиці читайте далі.
Що таке Дія? Держава в смартфоні

Що таке "Дія"?

"Дія" - електронний сервіс державних послуг України, розроблений Міністерством цифрової трансформації. Без скорочень програма називається "Держава і я", і це пілотний проект тієї самої "країни в мобільному телефоні", про яку говорять ще з літа 2019 року.

Навіщо створили "Дію"?

На думку уряду, новий проект допомагає зробити державу зручною та ефективною сервісом та позбутися бюрократії у процесі комунікації між громадянами та держустановами. З мобільним або веб-додатком "Дія" українці можуть забути про черги, поїздки до органів державного управління, десятки ксерокопій та довідок. Тепер для відкриття або закриття ФОП, оформлення субсидії, сплати податків та оформлення допомоги по безробіттю знадобиться доступ до мережі Інтернет та кілька хвилин.

Також "Дія" - це цифровий аналог пластикових та паперових документів. У додатку зберігаються права на керування транспортним засобом, студентський квиток, закордонний паспорт, техпаспорт, ковід-сертифікат тощо.

Як зареєструватись на порталі?

Щоб зареєструватись у "Дії", необхідно пройти верифікацію особи. Ідентифікуватися можна за допомогою електронного підпису, BankID або MobileID.

Як отримати електронний підпис?

Стати власником власної ЕЦП можна за допомогою будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів. Найпопулярніший і найпростіший алгоритм пропонує ПриватБанк. У програмі "Приват24" створити унікальний ключ можна за кілька хвилин. Для цього дотримуйтесь інструкції:
  • Увійдіть у програму "Приват24" та відкрийте розділ меню "Всі послуги".
  • У списку виберіть пункт "Бізнес".
  • Натисніть кнопку "Завантажити сертифікат".
  • Встановіть розширення.
  • У програмі "Приват24" виберіть пакет інсталяції для Windows та інсталюйте його на комп'ютер.
  • Поверніться до "Приват24" та підтвердіть вірність зазначених даних.
  • Збережіть ключ на комп'ютері.
  • Введіть пароль у відповідному полі в інтернет-банкінгу та отримайте SMS із кодом із 8 цифр.
  • Введіть отриманий код у спеціальній формі на екрані, погодьтеся з умовами правил та натисніть клавішу "Ок".
Щоб шахраї не змогли заволодіти ключем до підпису, рекомендуємо зберігати цю інформацію на носії, наприклад, флешці. Термін дії ЕЦП становить 1-2 роки.

"Дія": послуги та інтерфейс

Інтерфейс програми "Дія" вийшов досить простим, але інформативним. "Меню користувача" включає 4 вкладки: "Зверніть увагу", "Мої документи", "Послуги" та "Інформація про мене". У першій відображаються повідомлення від порталу, у другій – документи в електронній формі, у третій знаходяться відомості про замовлені послуги, а в останній – дані про бізнес користувача та наявне майно.

Додаток досі доопрацьовується та поповнюється новими послугами. Наприкінці листопада 2021 року список послуг розширився за рахунок можливості оформити субсидію, отримати довідку про страховий та трудовий стаж, подати заяву на перерахунок пенсії. 4 січня запрацювало оповіщення про зміну та перевірку кредитної історії.

Мобільний додаток "Дія"

На головному екрані доступні всі документи у форматі слайда. Тут відображаються основні дані, а при натисканні документа виводиться унікальний QR-код, який можуть вимагати представники поліції для встановлення особи. По суті, мобільна версія — це цифрове портмоне, де знаходяться всі документи в електронному вигляді.

Підведемо підсумок

Багатообіцяючий проект поки що не реалізований у повному обсязі і є розподільним вузлом, який перенаправляє громадян на сайти держустанов. Важливо пам'ятати, що цифрові версії паперових та пластикових документів не можуть повністю замінити оригінал, лише відображають дані з реєстрів. Однак, мобільний додаток можна назвати вдалою ініціативою, яку вже оцінили мільйони українців.