Вирушаючи за кордон, багато хто з нас побоюється везти з собою велику суму готівкою. Дійсно, використовувати карту набагато зручніше: з нею вам не доведеться шукати пункти обміну валют, а розрахуватися безконтактно можна протягом кількох секунд. Але яку ж картку оформити – Visa чи MasterCard? Пропонуємо розібратися у цьому питанні.
Visa або MasterCard

Емітент, еквайєр та платіжна система: розбираємось в поняттях

Припустимо, ви підходите до терміналу з наміром оплатити покупку банківською карткою або хочете зняти гроші в банкоматі. У цьому випадку в процесі транзакції беруть участь два суб'єкти:

  • емітент — фінансова організація, яка випустила пластикову картку. Банк-емітент дає доступ до безконтактних платежів, перевіряє справжність операції та захищає рахунок власника картки від кібершахраїв;
  • еквайєр — фінустанова, якій належить термінал або банкомат. Банк-еквайєр дозволяє магазинам приймати безконтактні платежі та зберігає звітність щодо кожної транзакції.

Іншими словами, якщо картка та термінал (банкомат) перебувають у власності банку, наприклад Ощаду, то він виступає одночасно емітентом та екваєром. Однак, якщо банкомат належить іншій фінустанові, вона є екваєром і стягує додаткову оплату за свої послуги.

Взаєморозрахунки між банками — складний процес, який допомагає врегулювати платіжна система, виступаючи посередником. Сервіс встановлює певний набір правил, згідно з якими відбувається транзакція, а також:

  • ідентифікує платіжний засіб;
  • забезпечує багаторівневий захист транзакцій;
  • відповідає за обмін інформацією між банками.

Найпопулярніші платіжні системи в Україні та світі

Visa або MasterCard - що вибрати

Віза та МайстерКард — назви, відомі практично всім користувачам банківських послуг. Згідно зі статистикою, на частку MasterCard припадає близько 26% платіжних карток у світі, 57% володіє Visa, займаючи позицію лідера. В Україні, навпаки, перевага знаходиться на боці MasterCard, проте ситуація постійно змінюється.

Обидві компанії перебувають у США та пропонують клієнтам схожі послуги та програми лояльності. Різниці між «Віза» та «МастерКард» для рядового користувача немає, але є відмінність в основній валюті:

  • Visa - американський долар;
  • MasterCard — євро (в основному) та долар.

Якщо ви не плануєте найближчим часом виїжджати з нашої країни, вибирайте будь-який варіант: він порадує вас надійністю та швидкістю операцій. У кожного є свої "фішки", наприклад VISA має можливість переказу грошей за номером мобільного телефону. Різниця стає очевидною у момент застосування гривневих карток за межами України. Розбираючись, що краще — «Віза» або «МастерКард», враховуйте маршрут вашої поїздки, що планується.

що краще - Віза або МастерКард

Яку карту краще взяти із собою за кордон

Виїжджаючи з України, ви без проблем можете використати гривневий рахунок. Однак це не дуже вигідно: під час оплати карткою «Віза» у країнах ЄС гривня пройде процес подвійної конвертації. Валюта конвертується спочатку у долар, а потім у євро, що збільшує витрати. Аналогічна ситуація станеться під час використання картки «МастерКард» у США: додаткових витрат не уникнути. Для більш передментного розуміння подивіться на курс валют в Україні, а потім на таблицю. Розглянемо приклади:

що краще - Віза або МайстерКард

Тому, збираючись у подорож, врахуйте основну відмінність «Візи» від «МастерКард» та уточніть тонкощі проведення «закордонних» транзакцій у вашому банку. Якщо ви плануєте їхати в ЄС, з великою ймовірністю співробітник фінустанови порадить вам оформити картку MasterCard, а перед поїздкою до Штатів подбати про наявність Visa.

Поняття кореспондентського рахунку

Підписуючи договір із фінансовою компанією, кожен клієнт отримує зручний інструмент для безконтактних оплат — банківську картку. Для здійснення міжбанківських транзакцій відкриваються інші рахунки, які називають кореспондентськими. Відкриття таких рахунків здійснюється шляхом встановлення між банками кореспондентських відносин, порядок яких регламентує НБУ на підставі відповідного договору. У документі прописуються умови та гарантії безпеки для учасників угоди.

Випуск пластикових карток із емблемою конкретної платіжної системи також супроводжується відкриттям спеціального рахунку. У ньому відображаються всі фінансові операції банку, здійснені за допомогою карток платіжної системи. Для MasterCard фінансова компанія може відкрити рахунки в USD та EUR, але подібне відбувається нечасто.

Якими картами зручніше розраховуватися за кордоном

Якими картами зручніше розраховуватися за кордоном

Вище ми дали узагальнені поради щодо застосування карт. Давайте розглянемо конкретні приклади та уточнимо, яку карту — «Віза» або «МайстерКард» — варто використовувати у кожному конкретному випадку.

Європа

  • Ви їдете до однієї з країн ЄС з відкритим картковим рахунком Visa у євро чи гривнях та хочете скористатися терміналом у магазині. Конвертація буде такою: «EUR — USD — EUR» або «UAH — USD — EUR».
  • Ви використовуєте гривневий рахунок MasterCard. Тоді обмін відбуватиметься за схемою «UAH — EUR», що є більш прийнятним та вигідним варіантом для платника.
  • Ви взяли з собою картку MasterCard з євро на балансі та розплачуєтесь у європейському супермаркеті. У такому разі конвертація відсутня, а відповідно ви економите на комісії.

США

  • Ви їдете до Штатів із доларовою карткою Mastercard. Під час транзакції валюта спочатку перетворюється на євро, а потім знову на долар, що спричинить небажані витрати.
  • Якщо ви приїхали до США з карткою Visa з доларовим рахунком та хочете зробити покупки, транзакція буде здійснена без конвертації. Тому таке рішення можна назвати більш вигідним.

Прислухайтеся до наших порад, і ви матимете можливість заощадити на комісії за подвійну конвертацію валют. Хоч би яку карту ви вибрали, швидкість транзакцій та якість послуг залишаться незмінно високими. Обидві платіжні системи зручні та гарантують високий рівень безпеки платіжних операцій.