Під час повномасштабної війни в економіці України відбуваються негативні процеси, а бізнес потребує підтримки. У зв’язку із веденням в окремих регіонах бойових дій уряд нашої держави змінив деякі положення Податкового кодексу та інших нормативних актів, що стосуються оподаткування, здійснення перевірок, строків і відповідальності за невиконання норм законодавства.

Податкові зміни запроваджені, зокрема, з метою допомоги бізнесу та громадянам під час дії воєнного стану.

Податкові зміни для підприємців на період воєнного стану

Зміни щодо сплати податків

Законом від 15 березня 2022 р. № 2120-ІХ передбачені такі нововведення:

  • сплата єдиного податку фізичними особами — підприємцями I та II групи до припинення чи скасування воєнного, надзвичайного стану є добровільною. Якщо прийнято рішення не сплачувати податок, достатньо просто не заповнювати відповідні відомості в декларації;
  • ФОПи на спрощеній системі оподаткування мають право не платити єдиний страховий внесок (ЄСВ) за себе, платники єдиного податку II та III групи (зокрема юрособи, що належать до III групи) — також за мобілізованих працівників. Як і в попередньому випадку, розрахунок внеску в декларації не заповнюється. Правило буде актуальним з 1 березня протягом терміну дії воєнного стану та ще рік після його закінчення;
  • фізособи-підприємці та компанії, сукупний дохід яких протягом минулого року не перевищив 1 млрд грн, можуть стати платниками III групи та сплачувати єдиний податок за двовідсотковою ставкою від обороту бізнесу (замість 5% для неплатників ПДВ і 3% для платників). Пільговий період діє з 1 квітня до календарного місяця, що почнеться після скасування воєнного стану.

Окрім звільнення від ПДВ такі платники можуть наймати необмежену кількість працівників. Водночас, як і раніше, «єдинниками» не можуть бути:

  • пункти обміну валют;
  • ломбарди, банки, МФО;
  • страхувальники (організації) та брокери;
  • бізнеси, що займаються виробництвом, здійснюють експортно-імпортні операції;
  • продавці підакцизних товарів тощо.

Сплачувати податок необхідно щомісячно. За попередній місяць потрібно платити не пізніше 15 числа наступного (включно). Декларація має подаватися щокварталу (протягом 40 днів після його закінчення).

Щоб перейти на III групу, варто подати заяву до кінця місяця, котрий передує зміні колишнього податкового статусу.

Додаткові преференції

ФОПам також дозволено не оплачувати земельний податок і оренду землі, екоподаток в регіонах ведення бойових дій або в окупованих районах. Перелік таких територій визначає Кабмін.

Ліцензія продовжуватиме діяти, навіть якщо закінчився її термін або підприємець не зробив черговий платіж. ПДВ за товари, знищені під час війни або передані на оборонні потреби, не сплачується.

Планові та позапланові перевірки протягом війни

Постановою КМУ від 13 березня 2022 р. № 303 тимчасово припинено здійснення планових і позапланових заходів держнагляду (контролю) і ринкового нагляду. Виняток — перевірки неконтрольованого зростання цін на товари, наявність загрози порушення прав, а також життю та здоров’ю людини, довкіллю, безпеці держави.

Можуть проводитися лише фактичні та камеральні перевірки декларацій, якщо за ними подано заяву про відшкодування ПДВ. Перевірці підлягають:

  • дотримання законів про обіг готівки;
  • касові операції;
  • ліцензії та свідоцтва;
  • законність трудових відносин;
  • розрахункові операції.

Перевірки, розпочаті до 24 лютого, призупиняються.

Податкова відповідальність

Під час воєнного стану, а також протягом 3-місячного терміну після його припинення не застосовуватимуться штрафи за несплату ЄСВ. Скасовується відповідальність за порушення законодавчих норм щодо РРО (за винятком недотримання законів під час продажу підакцизної продукції). Якщо підприємець виїхав за кордон і хоче припинити діяльність, він може закрити ФОП за допомогою сервісу «Дія».

Спрощені схеми оподаткування та додаткові преференції допоможуть власникам бізнесу в скрутні часи, сприятимуть стабілізації української економіки та її подальшому відродженню.