Початок військових дій у нашій країні різко змінив пріоритети та життєві плани українців. Значне зростання курсу валют вплинуло на платоспроможність населення та можливість позичальників вчасно погашати кредити. У зв'язку з цією ситуацією в країні було прийнято низку законів та підзаконних актів, які тимчасово звільняють боржників від сплати штрафів та пені. Це послаблення діє лише у період воєнного стану (а також 30 днів після закінчення його дії) і не означає скасування зобов'язання щодо виплати тіла кредиту та відсотків.

У цій статті поговоримо про кредитні канікули, про те що буде, якщо не платити за кредитпід час війни, і як доведеться розраховуватись із кредитором у майбутньому.

Нужно ли погашать кредит во время военного положения

Що дають позичальнику кредитні канікули

Цей термін означає можливість відстрочення виплати кредиту та відсотків за ним. Відповідно до Закону № 2120-IX, який набув чинності з 17 березня, заключні та перехідні положення Цивільного кодексу були доповнені пунктами 18 та 19. У них зазначено таке:

  • у період воєнного стану та протягом 30 днів після його скасування громадяни не несуть відповідальності за прострочення кредитних зобов'язань;
  • позичальники звільняються від сплати штрафів та пені, що нараховуються за несвоєчасне погашення боргу;
  • кредитор немає права підвищувати відсоткову ставку у разі невиконання позичальником своїх зобов'язань;
  • штрафні санкції, нараховані з 24 лютого 2022 р., підлягають списанню.

Таким чином, з юридичного погляду військовий стан слід розглядати як форс-мажор. При цьому важливо, що відсотки за користування кредитними коштами не скасовуються та продовжують нараховуватися на загальних підставах, термін дії кредитних договорів продовжується.

Як погасити кредит під час дії воєнного стану та після його завершення

Детальна інформація щодо відстрочки погашення кредиту, публікується на офіційних сайтах банків.

Незважаючи на надання законної можливості тимчасово не погашати кредит, Нацбанк рекомендує все ж таки здійснювати виплати в штатному режимі, особливо, якщо позичальник не втратив доходів. Це важливо як для функціонування банківської системи, так і для роботи української економіки загалом. Співробітники фінустанов звертають увагу на те, що війна рано чи пізно закінчиться, а разом із нею — і кредитні канікули. Оскільки борг продовжуватиме накопичуватися, розрахуватися з кредитором буде складно.

Після скасування військового стану зобов'язання перед кредитором у позичальників відновляться. Крім внесення щомісячних платежів потрібно буде або погасити суму, що накопичилася, у певний період, або домовитися з банком про індивідуальний графік оплати. Для оформлення домовленості щодо реструктуризації слід подати письмове звернення. До нього бажано додати докази наявності фінансових труднощів:

  • втрати майна;
  • відсутність доходу;
  • отримання статусу вимушеного переселенця;
  • втрати годувальника;
  • потери кормильца;
  • отримання поранень, каліцтв, інвалідності будь-ким із членів сім'ї тощо.

Якщо не погашати кредит під час дії воєнного стану, штрафні санкції не застосовуються лише під час війни та додаткових 30 днів. Надалі боржника, як і раніше, чекатимуть дзвінки та повідомлення від співробітників банку, малоприємне спілкування з колекторами, відкриття виконавчого провадження і навіть примусове списання грошей із банківської картки, будь то VISA или MasterCard. Тому в міру можливості варто робити виплати вчасно.

Як взяти кредит у період війни

Із запровадженням воєнного стану українські банки припинили видавати позики, але у фізичних осіб та ФОП залишилася можливість користуватися кредитним лімітом на карті, про податкові зміни для ФОПів ми розповідали в попередній статті.

Якщо виникла непередбачена ситуація і гроші знадобилися терміново, можна оформити кредит онлайн. З початком війни багато МФО призупинили видачу позик, але вже в травні 2022 року деякі компанії поетапно відновлюють можливість кредитування. Вигідні варіанти кредитів без відмов ви знайдете на сайті «Укркредит».